Oogstrelende route door terracottaland en langs prachtige stuwmeren

Wanneer we La Zubia en Granada verlaten om naar Vélez-Rubio en Vélez Blanco te rijden, pakken we de alternatieve route langs de Sierra Nevada: de GR-3201. Tot onze grote verrassing komen we langs oogstrelende stuwmeren waar mijn fotograaf helemaal blij van wordt. En het landschap verandert van de groene, boomrijke Sierra Nevada, naar kalkstenen rotsplateaus tot terracottaland. Kijk maar mee in de filmpjes.

Vanaf La Zubia – waar we wederom hebben genoten in ons favoriete hotel El Balcón de las Nieves– rijden we eerst via allemaal schattige kleine dorpjes door het prachtige groen van de Sierra Nevada. En dan…. Rijd je ineens hier.

Embalse de Quéntar
Dit turquose langgerekte stuwmeer is zo weerzinwekkend mooi. We willen er niet meer weg. De Quéntar-dam werd in 1976 ingehuldigd en heeft een capaciteit van 13 miljoen kubieke meter. Het doel van dit stuwmeer is om de watervoorziening van de stad Granada en de irrigatie van de weides eromheen aan te vullen.

We rijden toch door en zien het landschap veranderen in kalkstenen rotswanden. Ook weer fascinerend mooi.

De GR-3201 gaat ineens over in terracottaland, zoals ik het noem. De rotswanden veranderen in mijn favoriete terracottakleur, die ik zo associeer met Spanje. Kijk maar. En het landschap wordt steeds droger.

Ansichtkaarten schieten
Terracottaland komt uit in de regio Guadix, je weet wel, van Asterix & Obelix land, waar ik al eerder een blog over schreef. Zodra we hier langs komen, parkeert manlief (de fotograaf) acuut de auto, grijpt naar zijn camera en maakt deze fantastische foto’s. Ansichtkaarten noem ik dat altijd, omdat je niet kunt geloven dat het echt is. Te mooi om waar te zijn. En toch is dit echt.

Embalse de Francisco Abellán
We staan bij Embalse de Fransisco Abellán, wederom een waanzinnig stuwmeer! De ohhhh’s en ahhhhh’s zijn niet van de lucht. En Ferry blijft maar fotograferen. Hij is niet meer te stoppen. In deze streek waren in 1973 heftige overstromingen, waardoor werd besloten tot dit reservoir om het in de toekomst te voorkomen. Het eerste project dat destijds ‘moeras van de Rots van de zigeuners’ werd genoemd, was te wijten aan een ingenieur uit Granada: Francisco Abellán Gómez. Hij was auteur van vele andere hydraulische projecten in de provincie Granada en dit reservoir is dus naar hem vernoemd.

De mooiste route
Hierna rijden we door richting Vélez-Rubio en Vélez-Blanco. Deze route, de GR-3201, staat heel hoog op ons lijstje van favoriete routes. Wat een oogstrelend genot!

0 thoughts on “Oogstrelende route door terracottaland en langs prachtige stuwmeren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.