La Cocinera de Castamar – Een Spaans kostuumdrama

Ben jij een liefhebber van Gran Hotel, Bridgerton en Downton Abbey? Kortom, houd je van 18e/19e-eeuwse kostuumdrama’s met een hoog soapgehalte? Dan wil je La Cocinera de Castamar zeker zien op Netflix! Ik ben er dol op, maar manlief kan het niet aanzien. Je moet ervan houden.

De twaalfdelige serie is gebaseerd op de roman van Fernando J. Múñez en neemt ons mee naar het Madrid van 1720. Clara Belmonte (gespeeld door Michelle Jenner, bekend uit o.a. La Catedral del Mar) wordt na de dood van haar vader (althans, ze denkt dat hij dood is) als hulp in de huishouding te werken voor de graaf van Castamar, en zijn moeder. De graaf van Castamar (Diego genaamd) heeft onlangs zijn vrouw verloren doordat zij in het kraambed is gestorven. Hij is er kapot van, want hij was stapelgek op haar.

Na een jaar rouwen vraagt koning Philips V of hij weer terugkomt is zijn functie als zijn soort van rechterhand. De betrouwbare en rustige Diego is een steunpilaar voor de geesteszieke koning. Zodra Diego weer aan het werk gaat, doet zijn moeder er alles aan om zo snel mogelijk weer een huwelijkspartner voor hem te vinden, want er is nog geen nageslacht.

Dit geeft een interessant inkijkje in de Spaanse adel van de 18e eeuw: de intriges aan het hof, de chantages en bedrog.

Ondertussen toont Clara in de keuken al snel haar kooktalenten waardoor ze de vaste en onmisbare kok wordt van de adellijke familie. Ze heeft na de dood van haar vader een vorm van pleinvrees opgelopen. De enige plek waar zij zich veilig voelt, is de keuken. Op de momenten dat Diego en Clara kort contact met elkaar hebben, slaat de vonk over. Maar het verschil in sociale klasse is enorm, dus Clara negeert haar gevoelens. Bovendien is haar pleinvrees een groot geheim, niemand in het huis weet dit.

In de tussentijd verdwijnt hun verliefdheid naar de achtergrond, want Diego wordt er ingeluisd door een potentiële huwelijkspartner en hij blijkt heel veel vijanden te hebben, wat hij in al zijn goedheid en naïviteit niet doorheeft.

De serie kijkt als een kasteelroman en deed mij erg denken aan Gran hotel (ook al speelt zich dat een eeuw later af) vanwege de onmogelijke liefde tussen adel en bedienden. Wij kunnen het ons nu niet meer indenken, maar zo vreselijk lang geleden is het natuurlijk niet.

Bronnen: Netflix.nl, ad.nl, moviemeter.nl

0 thoughts on “La Cocinera de Castamar – Een Spaans kostuumdrama”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.