Cádiz – Authentiek schiereiland in de Atlantische Oceaan

Een augustuszondag in Cádiz. We begeven ons tussen de Spanjaarden die massaal naar het strand gaan. Keuze genoeg in deze havenstad, want Cádiz beschikt rondom over 30 km strand.

Toch kiezen de Spanjaarden ervoor om met de hele familie, vrienden, buren hutjemutje op elkaar te zitten. Allemaal hun eigen klapstoeltje, koelbox en parasol mee. Cómodo. En ik zie ze intens genieten, en maar kletsen. Oma zit in het midden, alle kinderen, aanhang en kleinkinderen om haar heen. Ze schilt wat fruit en deelt het uit aan wie maar wil. Als je ertussen gaat zitten hoor je een oorverdovend Spaans, temperamentvol geklets. Het lijkt of niemand de ander laat uitpraten en ik vraag me af of ze wel echt naar elkaar luisteren. Maar we genieten intens van dit tafereel.

We wandelen over de pier waar onze kinderen op de rotsen klimmen en de hoge opspattende golven proberen te ontwijken.

Schiereiland
Cádiz wordt helemaal omringd door de Atlantische Oceaan. Via een smalle landtong rijd je de stad binnen. Doordat het op een schiereiland ligt, heeft Cádiz haar authenticiteit bewaard. Het is een van de oudste steden van Europa en het voelt hier echt Spaans. De monumentale panden en grote pleinen stralen een statigheid uit met een rijke historie. Dat Cádiz vaak wordt vergeleken met het Cubaanse Havana, begrijp ik helemaal. Veel monumentale panden zijn in pastelkleur geschilderd: lichtblauw, zachtroze, lichtgeel, zalmroze. Dat oogt heel Zuid-Amerikaans.

Columbus
De vele uitkijktorens in de stad stammen uit de tijd dat Cádiz ten tijde van Columbus de leiding als handelsstad overnam van Sevilla toen de Guadalquiver steeds lager kwam te staan. Hierdoor kon Columbus vanuit Amerika vanaf een bepaald moment niet meer in Sevilla aanmeren met al zijn handelswaren, maar in Cádiz.

Deze robuuste, authentieke stad is op en top Spaans. Heel geschikt om twee dagen te vertoeven.

0 thoughts on “Cádiz – Authentiek schiereiland in de Atlantische Oceaan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.