Door onze correspondent Foodie Felipe
Soms kan het leven, maar ook een concept, simpel zijn. Neem nu wat Paloma Amat uit Granada bedacht. Ze ontwikkelde een soort AirBnB voor thuiskoks. Je boekt bij Sazón The Folk Cook géén bed & breakfast, maar een lunch of diner bij mensen thuis. Een gedurfd initiatief in Spanje waar de plaatselijke bevolking liever met vrienden en kennissen in een restaurant afspreekt dan in hun eigen woonkamer. Maar het initiatief kent succes, want ondertussen sloten al een honderdtal families zich aan bij het culinaire project.

Buitenverblijf van de burgemeester met botanische tuin
Om het eens uit te proberen werden we uitgenodigd bij de familie Telléz-Guzman in Veléz-Málaga. Wanneer we er op een wat grijze donderdagmiddag naartoe rijden, overvalt mij een gevoel van herkenning. Dit is de weg die we vroeger van Torre del Mar namen toen we in Riogordo bij Casa Los Eucaliptos logeerden. Als je verder rijdt, kom je aan het meer van Viñuela uit. Het is langs deze drukbereden weg dat de burgemeester van Málaga meer dan honderd jaar geleden een buitenverblijf liet bouwen. Door dezelfde architecten als die van de botanische tuin in zijn stad. Hier liep ook een treinspoor, dus dat was lekker handig voor hem en zijn familie. 

We rijden de cortijo op via een prachtige dreef van platanen en belanden plots in een groen paradijsje aan de rand van de industriezone van Veléz-Málaga waar de grote fruittelers zich ondertussen met hun hangars hebben gevestigd.

Woonkamer vol verhalen en souvenirs
Raquel en Maria-Pepa staan ons als volleerde gastvrouwen al op te wachten. Ze zijn een beetje zenuwachtig, want we zijn hun eerste Sazón-boeking. Maar Maria-Pepa weet hoe ze gasten moet in- en aanpakken. Ze baatte hier jarenlang een toeristisch gastenverblijf uit, want het domein is groot genoeg om vijf families te slapen te leggen. Nu hebben de kinderen en kleinkinderen van Mari-Peppa er hun intrek genomen. Raquel is de oudste dochter en grafisch ontwerper. Ze geeft in deze cortijo ook workshops scrub. Dat blijkt een soort fotoboek te zijn, leer ik later tijdens het gesprek aan tafel. Die tafel staat al prachtig gedekt. 

We hebben zeker een kwartier nodig om de hele woonkamer in ons op te nemen. Overal staat een stukje familiegeschiedenis en de reusachtige belén (kerststal) die de halve woonkamer inpalmt, maakt het spektakel compleet.

Ossenstaart à la Maria-Pepa
Er staat een bordje met ibericoham, avocado en kaas klaar. En in een grote soepkom heeft Maria-Pepa haar ajoblanco al uitgegoten. Het concept is natuurlijk dat je streekgerechten krijgt opgediend die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Maar het meest trots is Maria-Pepa op de rabo de toro (ossenstaart) die ze zal bereiden. Elke streek heeft zijn eigen recept, maar Maria-Pepa gaat er prat op dat ze aan deze klassieker geheel haar eigen draai heeft gegeven. We mogen zelfs even in haar keuken kijken. De pot staat nog op het vuur te pruttelen in een groentenweelde van erwtjes en wortelen. Ze waarschuwt ons dat we nog een gaatje moeten vrijhouden voor de flan caramel. Ook huisgemaakt. En die blijkt bijna zo groot te zijn als de kerststal. 

De man die het winnende lot wisselde
Het meest beklijvende dat op tafel komt zijn de verhalen van Maria-Pepa wanneer ze met een glas cava toast op de goede afloop en bij het gezelschap aanschuift. Een verhaal over hoe haar grootvader een lotje wisselde met zijn overbuurman in de trein en dat later het grote winnende lot bleek te zijn. Zo kon hij de cortijo kopen waar hij als kind met de trein vaak voorbijkwam. Ze vertelt over de creatieve manier waarop ze in financieel moeilijke periodes het domein in familiehanden hield en tot op vandaag probeert te onderhouden. Over hoe haar vader zonder pardon haar huwelijk regelde terwijl ze nog een jong meisje was. Met al die verhalen komen alle prullaria, beeldjes en foto’s in de woonkamer tot leven en dat maakt dit concept zo mooi. Voor de ‘gewone’ kost die op tafel komt lijkt de prijs wat aan de hoge kant, maar de geschiedenis en gastvrijheid van een Spaanse familie die je erbij krijgt, is onbetaalbaar. Om naar het toilet te gaan moet ik door de slaapkamer van Mari-Peppa sluipen, intiemer kan je het bijna niet hebben.

We blijven zeker nog 2 uur napraten en wanneer blijkt dat Maria-Pepa nog nooit in België is geweest, worden er meteen nieuwe plannen gesmeed. En we moeten zeker nog een terug keren om haar paëlla te proeven, drukt ze ons op het hart dat ze vandaag heeft gestolen.

De sfeer van een Spaanse huiskamer proeven
Wil je zelf ook eens de sfeer van een Spaanse huiskamer proeven samen met de gerechten die er vaak op tafel komen? Surf dan naar Sazón The Folk Cook. Er zijn ondertussen zowat over héél Spanje gezinnen die er aan deelnemen. Vooral in de streek rond Granada is dit project al zeer populair.

Over Foodie Felipe
Felipe trekt voortdurend Andalusië rond op zoek naar de lekkerste plekjes. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste reisgids voor foodies over de streek rond Sevilla-Córdoba-Granada. De edities Málaga en Cádiz zijn verkrijgbaar via www.foodiefelipe.com