Prachtige vissersplaatsjes in natuurgebied Cabo de Gata

Door onze correspondent Ingrid Vermulst
Cabo de Gata, oftewel de poezenkaap, is een gebergte dat zich in zee stort bij Almería en verantwoordelijk is voor een prachtige ruige kustlijn. Cabo de Gata is een beschermd natuurgebied en bestaat uit vulkanisch gesteente, prachtige baaien, wandelroutes en kleine witte vissersplaatsjes.

Geen massatoerisme
Hoogbouw werd in de vorige eeuw uitgebannen omdat Doña Paquita, de beschermvrouwe van het gebied, zich inzette voor het behoud van de natuur en fauna. Zo voorkwam ze dat de snelweg A7 dwars door het gebied werd gelegd en wist ze te overtuigen dat massatoerisme en hoogbouw afbraak zouden doen aan de authenticiteit van het gebied. Wellicht is dat de reden dat dorpjes als San José, La Isleta del Moro en Las Negras klein zijn gebleven.

Plastic zee
Als je vanuit het westen komt, passeer je rondom El Ejido een immense plastic zee. Ook al weet je het nu, toch zal de uitgestrektheid van dit plastic landschap, maar ook de groentetuin van Europa, je waarschijnlijk een keer met de ogen doen knipperen. Helaas rukt deze kassenbouw steeds verder op naar het natuurgebied.

Aardewerk in Nijar
Vlakbij Cabo de Gata ligt het dorpje Nijar dat bekend staat om de lokale ambacht van pottenbakken. Je vindt er talrijke winkeltjes waar het lokale aardewerk wordt verkocht, en een paar leuke interieurzaakjes.

San José
Je kunt het gebied via twee wegen inrijden. De ene is richting de vuurtoren, de andere is richting San José. Als je het gebied richting de vuurtoren inrijdt, passer je een aantal zoutmeren. Hier zie je flamingo’s statig door het ondiepe water waden. Misschien is de mooiste weg in het hele gebied ook wel de weg naar de vuurtoren toe. Je rijdt er langs diepe kliffen, hebt er prachtige uitzichten en komt langs een lang zandstrand, een klein vissersdorpje en een paar chiringuito’s. Je mag er nog een keer van genieten, want vanaf de vuurtoren rijd je dezelfde weg weer terug. Tenzij je op de fiets bent, dan kan je doorrijden naar San José. Dat laatste heb ik nooit geprobeerd.

Playa de los Genoveses en Playa Mónsul
Via het dorpje San José kom je op twee bekende stranden waarvan één ooit als filmdecor heeft gediend voor een James Bond film. Playa de los Genoveses en Playa Mónsul zijn vanwege overvolle parkeerterreinen in de zomer vaak niet per auto bereikbaar, maar je kunt er altijd de bus vanuit San José komen. Ook het dorp San José heeft een prachtige baai, met zandstrand, helder turquoise water, restaurants en leuke kleine winkeltjes.

Vissersplaatsjes
Rijd je verder door het heuvelachtige gebied, dan heb je nog de dorpjes La Isleta del Moro en Las Negras, beiden een bezoek waard en beiden weer aan een prachtige baai gelegen.

Kortom, waarschijnlijk is een dag tekort om te genieten van deze kleine visserplaatsjes, het natuurschoon, de baaien, flamingo’s en lokale ambachten.

Boek: Tussen agaves en citroenen
In mijn boek schrijf ik over mijn belevenissen en verwonderingen rond ons huis in de campo van Andalusië en tijdens mijn rondreis door deze autonome regio. Ik neem je mee langs bezienswaardigheden, wegen, campings, ontmoetingen, de uitdagingen van het alleen reizen en anekdotes uit de geschiedenis. Je kunt ‘Tussen agaves en citroenen’ hier bestellen.

0 thoughts on “Prachtige vissersplaatsjes in natuurgebied Cabo de Gata”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.