De geneeskrachtige werking van La Manga del Mar Menor

We landen al vroeg op Alicante Airport (9:30 uur), dus we halen meteen de huurauto op om door te rijden naar onze eerste stop: La Manga del Mar Menor, de grootste zoutwaterlagune van Europa. De lagune wordt gescheiden van de Middellandse Zee door een 22 kilometer lange landstrook die beter bekendstaat als La Manga. Het meer bevat jodiumhoudend water dat veel kuurgasten uit heel Spanje aantrekt.

Ik had gelezen dat Mar Menor overspoeld wordt door toeristen, maar daar merken we niks van als we een terrasje zoeken op de boulevard van Los Alcázares. Het is er kneuterig gezellig en we treffen vooral Spaanse vakantiegangers aan. Wel veel bejaarden, en dat begrijp ik, want dit gebied aan de Costa Cálida is zeer goed voor de gezondheid, vooral voor reumapatiënten.

La Manga
Mar Menor is gescheiden van de Middellandse Zee door een zandbarrière op rotsachtige open groeven van vulkanische oorsprong (La Manga) en staat in verbinding met de open zee via vijf natuurlijke verbindingskanalen (ook wel ‘golas’ genoemd), die uitkomen op enkele zoutmeren. Om het complexe ecosysteem van Mar Menor te beschermen wordt de lagune dagelijks gemonitord en daarmee vormt het een van de best beschermde delen van de Spaanse kust.

Zomerverblijven
De Feniciërs kozen Mar Menor al als zomerresidentie. Later volgden de Moorse koningen. Tegenwoordig is het dé vakantieplek van de Spanjaarden. Veel Madrilenen en inwoners van Murcia stad hebben hier hun vakantieverblijf.

Lange zandstranden
Met bijna 70 kilometer kustlijn vind je hier oneindig lange zandstranden en prachtige boulevards met palmbomen. Wat de lagune uniek maakt, is dat deze nergens dieper is dan 7 meter. Dat zorgt ervoor dat het water al vroeg in het voorjaar lekker op temperatuur is. Daarnaast is er nauwelijks stroming. Alle denkbare watersporten worden hier beoefend. En ik zie de veerpont aan komen varen om mensen naar de overkant, naar de landtong waar een heel vakantiedorp is gebouwd, te brengen.

Geneeskrachtige werking
Wij rijden door naar Cartagena en Puerto de Mazzarón, maar het schijnt dat de modderbaden van La Puntica en Lo Pagán bekend staan om hun helende eigenschappen. Door het aangename zachte klimaat kun je hier het hele jaar door een modderbad nemen. De modder bevat onder andere calcium, fluoride en magnesium. Het werkt daardoor ontspannend en heeft een geneeskrachtige werking.

Het oudste badhuis
Ook zet ik La Encarnacion op mijn wishlist, het oudste hotel en badhuis uit de regio, daar houd ik zo van. En de 19e-eeuwse vuurtoren van Cabo de Palos vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de kristalheldere zee, uitgestrekte zandstranden en indrukwekkende kliffen en rotsen.

Natuurpark
De noordkant is een natuurpark genaamd ‘Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar’. Het bestaat onder andere uit zoutmeren en is een prachtig reservaat met veel verschillende plant- en vogelsoorten. Daarnaast kun je terecht in natuurreservaat Calblanque om te wandelen of te mountainbiken.

Kortom, de volgende keer stoppen we niet op doorreis bij Mar Menor, maar gaan we lekker een hele week badderen, spetteren en plonsen, zodat we geheeld en genezen verder kunnen reizen.

0 thoughts on “De geneeskrachtige werking van La Manga del Mar Menor”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.