Welke traditionele bouwstijlen zien we in Noord-Spanje?

Dat er veel variatie is in de traditionele bouwstijlen in Spanje ontdekte ik al toen ik het blog schreef Een mas, een cortijo of een finca – Wat zijn de verschillen? Interessant. En er zijn nog veel meer traditionele regionale bouwstijlen. Vandaag vertel ik je over de pazo, het montañesa-huis, de caserío en de masía uit Noord-Spanje.

De pazo in Galicië
De pazo is een landhuis dat een afstammeling is van de Romeinse villa. Dit karakteristieke Galicische huis is echter gebaseerd op veel verschillende perioden. Het defensieve uiterlijk komt uit de Middeleeuwen (de pazo’s begonnen rond het jaar 1500 te verschijnen), maar het wordt ook beïnvloed door de Galicische klooster- en boerarchitectuur, de Italiaanse Renaissance én de Portugese barokstijl. Ik vind het echt ware kasteeltjes, een droom om in te wonen, toch?

Het montañesa-huis
In Cantabrië, Asturië en het noorden van Castilië y León zie je een traditionele architectuur genaamd montañesa, oftewel bergachtig. Dit zijn stevige huizen van steen, met een karakteristiek houten balkon dat de gehele hoofdgevel beslaat en altijd op het zuiden gericht is. Dit balkon, beschermd tegen de wind door de zijkanten, werd gebruikt als een droogruimte en is een essentieel element in berghutten sinds de 16e eeuw. De vergelijkbare bouwstijl voor de rijkere klassen, werden casonas genoemd. Ze zijn praktisch hetzelfde, maar hebben meer decoratieve elementen.

De caserío in het Baskenland
De caseríos begonnen zo’n 500 jaar geleden gebouwd te worden op het Baskische platteland. Het waren een van de meest efficiënte gebouwen in het noorden. Het is een kolossaal gebouw, tot 1000 vierkante meter, met een stal, wijnpers, schuur, huis en een hooischuur. Dit Baskische gebouw is geïnspireerd op de Franse architectuur en het Zuid-Duitse timmerwerk, dankzij het feit dat veel Basken met Franse en Duitse architecten werkten en dit leerden bij de bouw van de gotische kathedralen van Castilië en Andalusië. Afgelopen zomer zijn wij heel veel caseríos tegengekomen toen we in Baskenland waren.

De masía in Catalonië
In het noordoosten van Spanje zie je veel masías, gebaseerd op de architectuur van de Romeinse villa’s, die eeuwenlang dienst hebben gedaan als boerderij. Deze huizen zijn goed geïsoleerd en te herkennen aan hun grote daken met twee hellingen. De hoofdgevel is op het zuiden gericht, de begane grond was bedoeld voor plattelandswerkzaamheden en opslag, met boven de woonruimte. Tegenwoordig zijn masías populaire vakantiewoningen en B&B’s.

Bronnen: wikipedia, idealista.com

2 thoughts on “Welke traditionele bouwstijlen zien we in Noord-Spanje?”
  1. Ik vind deze bouwstijl in Noord-Spanje ook erg mooi. De verwerking van natuursteen en hout geeft een erg authentieke sfeer weer. Wij zouden deze materialen ook graag willen verwerken in onze nieuwe woning.

  2. De Romeinse architectuur vind ik een van de mooiste stijlen. Leuk dat je dit nog terugziet in boerderijen in Spanje. Ik zie ook dat deze oude huizen vaak gerenoveerd worden om dezelfde stijl te behouden. Ik snap goed waarom het populaire vakantiehuizen zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.