Typisch Spanje – Een bijzonder boek met verrassende verhalen

Wat een goede titel heeft dit boek: Typisch Spanje. Dat heeft direct een aantrekkingskracht op mij. De nieuwsgierigheid is gewekt. De auteur – Frieda Kleinjan – woonde in haar jeugd enkele jaren op Mallorca. Toen ontstond haar liefde voor de Spaanse taal en cultuur. In Typisch Spanje heeft ze korte verhalen gebundeld over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, kunst, literatuur, muziek, tradities, natuur, steden, sport, film… Eigenlijk van alles wat. De auteur ontrafelt in dit boek veel mysteries in korte verhalen.

Tijdens het lezen word ik verrast, want de meeste verhalen ken ik nog niet. Althans, sommige verhalen ken ik op hoofdlijnen, maar de details of leuke anekdotes die Frieda beschrijft, zijn voor mij volledig nieuw. Weet jij bijvoorbeeld waarom de Spaanse spoorrails breder is dan in de rest van Europa? En heb jij al gehoord van de Ecce Homo van Borja? De verminkte muurschildering met een Christus die op een aap lijkt? De muurschildering is gemaakt aan het begin van de 20e eeuw. Toen het in 2012 gerestaureerd moest worden, werd de fresco ineens wereldberoemd! Mede dankzij de Amerikaanse Late Night Show. Bizar hè? Hoe is het mogelijk dat een verminkte Christusafbeelding als goede kunst wordt beschouwd en nu ladingen toeristen trekt?

Coto Doñana vind ik leuk om te lezen, want het gaat over de mythologische verhalen van natuurpark Doñana in het diepe zuiden van Andalusië. Dit natuurpark staat al een tijdje op mijn reisverlanglijstje en hij is in rang gestegen, want ik ben nu eenmaal dol op mythes en legendes.

Of wat dacht je van het verhaal over García Lorca, de belangrijkste dichter en schrijver van de Spaanse 20e eeuw. Hij kreeg het voor elkaar om na zijn dood de Nobelprijs voor de literatuur te krijgen. Briljant toch?

En dan het communistische dorpje Marinaleda in de provincie Málaga. Ik had er al eens iets over gelezen, maar dat de burgemeester van dit dorp zo’n beroemdheid is, bij zowel voor- als tegenstanders, dat wist ik nog niet.

Wat ook een leuke wetenswaardigheid is die Frieda Kleinjan deelt in dit boek, is het verhaal achter de wereldberoemde Osborne-reclameborden, de stier. Hoe is deze toro hét boegbeeld van Spanje geworden?

En wat is het echte verhaal achter het schilderij Guernica van Picasso? We weten inmiddels al zoveel over deze beroemde kunstenaar; ik heb ook meerdere musea van hem bezocht in Frankrijk en Spanje, maar het verhaal achter dit schilderij deed mijn ogen weer even openen voor zijn fascinerende kunst en politieke betrokkenheid.

Een kunstenaar waar bijna niemand iets over weet is Gaudí. Ja, zijn naam en ontwerpen zijn wereldberoemd. Maar wie was die man? Waar is hij opgegroeid? Wie waren zijn ouders? De verborgen geheimen van Gaudí maken hem nóg mysterieuzer dan zijn ontwerpen.

En wist jij al dat er in de Catalaanse provincie Lérida een gebied ligt – Val d’Aran, waar zo’n 7000 bewoners de officiële taal aranés spreken? Ik had er nog nooit van gehoord. In Spanje worden dus 5 talen gesproken: español (Spaans/castellano), catalán (Catalaans), gallego (Galicisch), vasco/euskera (Baskisch) en dus aranés (Aranees). Interessant!

Ook lees ik voor het eerst over de ondergrondse geheimen van Granada, de stad waar wij willen gaan wonen en waar we al heel vaak zijn geweest. Wow, dat zijn nog eens goed bewaarde geheimen.

En als ik naar Madrid ga, pak ik dit boek er zeker bij, want ondanks dat het geen reisgids is, noemt de auteur zulke interessante bezienswaardigheden die ik met mijn eigen ogen wil zien. ‘Madrid binnenstebuiten’ heet dit hoofdstuk niet voor niets.

Oh ja, natuurlijk komen Don Juan, Don Quichot, Hemmingway, Cees Nooteboom en Gibraltar aan bod. Inclusief de legende over de aapjes. De auteur blijft je verrassen.

Wat vind ik van dit boek?
Ondanks dat het geen reisgids is en geen cultuurboek (daarvoor mis ik de foto’s), is het interessant om die verrassende anekdotes en details te weten. Typisch Spanje leest niet gemakkelijk, want de hoeveelheid details (namen en jaartallen) zijn enorm. Maar doordat het korte verhalen zijn, leent het boek zich uitstekend voor het lezen van één verhaaltje en dan leg je het weg. Dan blijf je even mijmeren en je verwonderen over dat specifieke onderwerp. Het verhaal ijlt na, en dat is knap. Op een ander moment lees je weer een ander verhaal, enzovoort.

Ieder hoofdstuk start met een illustratie. En weet je wat ik nou zo leuk vind? De illustraties zijn gemaakt door de 9-jarige kleinzoon van Frieda Kleinjan. Dat maakt het nóg specialer.

Mee op reis
Dit boek neem ik zeker mee als ik weer naar Spanje ga, als aanvulling op de reisgidsen die lang niet zo veel vrijgeven zoals Frieda Kleinjan heeft gedaan. Op het moment dat je voor dat spectaculaire gebouw staat, of in die kerk, dan wil je het échte verhaal lezen en dan pak je het betreffende hoofdstuk uit Typisch Spanje erbij. Je zakt dan als het ware in de geschiedenis en dat blijft machtig mooi.

Typisch Spanje is als E-book en Softcover te koop bij Boekengilde, op Bol.com en bij de plaatselijke boekhandels.

0 thoughts on “Typisch Spanje – Een bijzonder boek met verrassende verhalen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.