Spaanse les: ‘Ik ben al bij les 8’

Er zijn honderden manieren om Spaans te leren. Een we hadden ook al 100 keer het goede voornemen: ‘Komende winter gaan we echt Spaans leren’ beloofden we elkaar. En maar uitstellen. Dom natuurlijk, want ieder jaar als we in Spanje zijn, balen we ervan. Onze kinderen namen het initiatief.

 

De oudste twee zoons hadden voordat we vertrokken al Google translate op hun telefoon gezet. En in het eerste hotel in Valencia, met goede WiFi, vond mijn stiefzoon de app Mondly. Toen we een paar dagen later 6 uur in de auto zaten, van Valencia naar Malaga, zat hij hardop zijn lessen te oefenen. Tot grote interesse en frustratie van mijzelf, zijn zusje en broers. Zodra we een pitstop maakten, zetten wij ook Mondly op onze telefoons. 

 

Competitief gezin
De competitie was begonnen. ‘Waar ben jij? Oh daar pas? Ik ben al bij les 8.’ Met hun oordopjes in werd er heel wat afgebrabbeld op de achterbank. En ik deed net zo hard mee. We hadden er enorm veel plezier in en voor de kinderen ging er nieuwe wereld van taal voor ze open. Alles wat ze lazen op aanplakbiljetten, billboards, bij musea en historische gebouwen, gingen ze hardop lezen en wilden ze begrijpen.

 

Memrise
Toen ik door de gratis lessen van Mondly heen was, heb ik ook nog de app Memories gedownload. Maar zodra ik weer in het werkritme zat in Nederland, verslofte het. Zo zonde. Wel volgde ik samen met mijn oudste zoon een challenge van de Nederlandse Cintha. Zij woont met haar Spaanse man en kinderen in Spanje en geeft hele gave Spaanse online cursussen. Tijdens de challenge leerde ik wat basis over de uitspraak, het alfabet en tellen. Maar ik neigde toch meer naar een offline cursus.

 

Super goed Spaans leren bij Cintha
Ik volg Cintha, Supergoed Spaans leren en lol maken, nog steeds op Facebook en verslind haar nieuwsbrieven. Ooit ga ik nog een cursus bij haar volgen. En mijn oudste zoon, die tegenwoordig in Engeland woont voor zijn rugbycarrière, start deze winter bij haar met de basiscursus Spaans. Voor hem is online leren nu natuurlijk ideaal.

 

Volksuniversiteit
In de zomer van 2018 verbleven we aan de Costa Calida en toen waren we onze eigen gemakzucht zat. Ter plekke gingen we op internet naar de website van de Volksuniversiteit Rotterdam en schreven Ferry en ik ons samen in voor de 16-weekse offline basiscursus Spaans. Iedere maandag gaan we nu braaf naar college. Onze juf is een Spaanse uit Salamanca en spreekt zeer gebrekkig Nederlands. Alles gaat dus in het Spaans. We moeten ons heel erg concentreren om haar goed te begrijpen en ze geeft ons bergen huiswerk. Elke zondag zitten we te zwoegen en te zweten met ons huiswerk. Tot hilariteit van onze pubers. 

 

Bewust onbekwaam
Als taalliefhebber had ik nooit gedacht dat ik het zo pittig zou vinden. We zijn nog heel bewust onbekwaam zeg maar. Dat is best een frustrerende fase. Maar we genieten intens en oefenen volop. Ook is het erg leuk om de cursus samen te doen, want we spreken onderling een beetje Spaans, althans, dat proberen we, en we kijken bewust naar Spaanstalige Netflixseries. Allemaal onderdeel van de voorpret op onze weg naar Andalusië.

5 thoughts on “Spaanse les: ‘Ik ben al bij les 8’”
  1. Het is zelfs met een Spaanse vriendin en Spaanse schoonmoeder moeilijk om goed Spaans te leren. Want les geven aan iemand die zo dicht bij je staat, blijkt lastiger dan het lijkt. Zoals de meeste ouders ervaren is het makkelijker om een ander te onderwijzen dan je eigen kind. Blijkbaar werkt dat ook zo in relaties. Zelfs de venijnige verwijten die Marlies (of in het Spaans: Mar-li-es) van totaal vreemden (meestal dames, overigens) krijgt dat zij mij nog steeds geen Spaans heeft geleerd, lukt het niet om structureel met de taal aan de slag te gaan. Dus waarschijnlijk zal ik me – net als jullie – uiteindelijk moeten wenden tot een volslagen vreemde om de taal te leren. Met halve zinnetjes en sleutelwoorden (Vale) kan ik al aardig net doen of ik het een beetje beheers, maar voor het echt is het niet genoeg. Hasta luego! (ik kan de omgekeerde ! niet vinden op het toetsenbord…).

  2. Hoi Marije,

    Heb je de series ‘Gran Hotel’ en ‘Velvet’ al ontdekt? Ik heb ze verslonden en mijn woordenschat weer flink mee opgefrist (ooit Spaans geleerd en ik kon me goed redden, maar als je het niet gebruikt, zakt het toch snel weg). Disfrutate!

    Gr. Desiree

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.