Een coöperatie voor Casa Madrettor?

Door onze correspondent Jessica Kok –
“Ken je die mop van die man die verdrinkt? En dat hij dan boos aan God vraagt waarom hij ‘m niet heeft gered en dat het antwoord dan is dat er allemaal mensen waren gestuurd om hem te redden, maar dat hij zelf elke keer antwoordde dat God hem zou redden?” We zitten buiten in de tuin. Onszelf af te vragen waarom het nou toch zo moeilijk is om ons project financieel van de grond te krijgen.

Waar anderen, met minder uitgewerkte en soms ook echt bizarre plannen met crowdfunding in no-time bakken met geld binnen harken. We vragen ons af welk teken we hebben gemist. Ineens kijken we elkaar aan… de hele wereld in lockdown… zou dat het…

Gelukkig zijn we niet bijgelovig. En zijn we van het type dat niet voor één gat te vangen is. Ook niet als dat gat corona heet.

Burgemeester Paco
Spanje gaat nu uit de lockdown, maar wanneer we die kant op kunnen, is nog maar de vraag. Daarom maken we voor ‘onze’ burgemeester Paco een lijvig pakket met informatie, zodat hij zich goed kan inlezen in onze plannen en welke stappen we tot nu toe hebben genomen. Hij is onze link met de al eerdergenoemde overheidslening.

Aandelen?
De knappe financiële koppen die ik vertel over mijn plan om het met een grote groep samen te doen, raden het af. Want aandelen etc. dat is allemaal niks voor onze situatie. Want wat als je zelf minder aandelen hebt door handig opkopen door een ander, dan heb je ineens geen Casa meer! 

Coöperatie expert
Tot de HEMA over de kop dreigt te gaan. Ik zie op Twitter het initiatief om met z’n allen eigenaar te worden van de HEMA. Een coöperatie! Met certificaten. Geen aandelen. Dat bedoelde ik, ik wist er alleen niets van! En zo kom ik in contact met Alfred Griffioen van www.cooperatieexpert.nl. En na een heel verhelderend gesprek word ik meer en meer enthousiast van de mogelijkheden.

Een bloeiende regio
Inmiddels ben ik heel wat wijzer. En heb ik Rutger komend weekend heel wat te vertellen. Over hoe ik inmiddels in Nederland coöperaties heb gevonden op het gebied van restaurants en winkels. Hoe dorpen coöperaties hebben opgericht om buurtcafés en kerken te behouden. Hoe in Duitsland op deze manier de keten Dorv tot stand kwam. En dat al die voorbeelden samen een pracht van een blauwdruk zijn voor de oprichting van onze eigen coöperatie. En hoe dit de eerste stap kan zijn naar niet alleen Casa Madrettor, maar ook een bloeiende regio.

En we hebben een geweldig Spaans voorbeeld. Uiteindelijk is Mondragon ook met één initiatief begonnen!

Lees ook:
De drukte van de costa’s moet worden ingeruild voor de ruimte en stilte van het achterland
Het begon zo fantastisch met Casa Madrettor!
Quatretondeta? Nooit van gehoord!

Casa Madrettor
Jessica Kok en haar man Rutger ontdekten begin 2019 een pand in Quatretondeta, Costa Blanca. Jessica schrijft hier over de rollercoaster waar ze in terecht zijn gekomen: www.casamadrettor.nl

0 thoughts on “Een coöperatie voor Casa Madrettor?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *