10 Nationale Spaanse vrije dagen in 2019

Daar sta je dan weer voor een gesloten supermarkt. Op een doodgewone dinsdag. Doodgewoon? Nee hoor, in Spanje is er weer een feestdag. In dit katholieke land barst het van de heilige dagen met traditionele festiviteiten. Wat ook nog eens per regio verschilt. In 2019 zijn er in ieder geval tien nationale, verplichte, vrije dagen. Ik heb ze voor je op een rij gezet.
 
 
1 januari: Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)

Op oudejaarsavond, 31 december eten de Spanjaarden bij elke klokslag van 12 uur om middernacht één druif. Volgens de traditie brengt dit geluk voor het komende jaar. Nieuwjaarsdag vieren de Spanjaarden met hun familie. Ze blikken dan terug op het afgelopen jaar en bespreken hun goede voornemens voor het aankomende jaar. 
 
 
6 januari: Driekoningen (Reyes Magos)

Dit herdenkingsfeest lijkt een beestje op Sinterklaas. Ongeveer een week voor Kerst schrijven kinderen brieven aan de drie Wijzen met daarin hun wensen voor Driekoningen. Op 6 januari krijgen ze vervolgens cadeaus van de drie Wijzen. 
 
 
19 april: Goede Vrijdag (Viernes Santo)
Op Goede Vrijdag zijn alle Spanjeaarden ook vrij, om de dood te herdenken van Jezus. Aansluitend is het Paasweekend op zondag en maandag. Met Pasen (Pascua) vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Op paaszondag (Domingo Ramos), de zondag voor Pasen, gaan de kinderen in hun nieuwste kleren naar de kerk waar ze palmtakken krijgen en door de stad lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken. Aan het einde van de dag geven de kinderen hun palmtakken aan hun grootouders in ruil voor snoep.
 
 
1 mei: Dag van de Arbeid (Día Internacional de los Trabajadores) 

In Spanje is Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. 

 
 
15 augustus: Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)

Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Veel Spanjaarden vieren dit in de kerk, maar deze dag staat vooral symbool voor het einde van de drukke zomerweken. Overal worden feesten georganiseerd, veelal met vuurwerk, muziek, dans en stierenvechten. In Sevilla wordt ter ere van María een grote processie gehouden. 
 
12 oktober: Día de la Hispanidad

Dit feest wordt in Spanje ook wel Fiesta Nacional de España genoemd, een dag waarop Spanjaarden laten zien trots te zijn op het feit dat ze een Spanjaard zijn; ze vieren dat Columbus Amerika ontdekte in 1492. Het grootste feest vindt plaats in Madrid met onder andere stierenvechten, parades en het militaire defilé waarbij het Spaanse leger aan de koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien. 
 
 
1 november: Allerheiligen (Día de Todos Los Santos)

In Spanje is Allerheiligen een prominente feestdag, een katholieke traditie ter ere van de heiligen en overledenen. Veel families bezoeken de graven van overleden familieleden om er bloemen neer te leggen. De dagen voor 1 november worden de graven schoongemaakt, terwijl bloemenwinkels volle omzet draaien. Panellets, koekjes van amandelmeel en kostbare pijnboompitten, is een typisch dessert tijdens Allerheiligen. Op 2 november volgt Allerzielen, Día de Difuntos, maar dat is geen vrije dag voor de Spanjaarden.
 
 
6 december: Dag van de Grondwet (Día de contitución Española)
Op 6 december 1978 stemde 92% van de bevolking voor een nieuwe grondwet. Sindsdien heeft Spanje een nieuwe grondwet en een nieuw koningshuis. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd die in het teken staan van deze grondwet.
 
 
8 december: Dag van de Onbevlekte Ontvangenis (Día de Inmaculada Concepción)

Op 8 december ontving Maria een onbevlekte ziel. Maria had nu een zuiverende ziel, omdat zij Jezus Christus baarde. Hierdoor verkreeg zij een bijzondere status.
 
 
25 december: Kerstmis (Día de Navidad)

Met kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Net als in Nederland is dit een familiefeest en heeft iedereen een uitgebreide kerstmaaltijd voordat zij naar de kerk gaan voor de middernachtmis, La misma del Gallo. Gallo betekent in het Spaans haan, omdat een haan het leven van Jezus Christus aankondigde. 
 
 
Regionaal

Daarnaast mogen regio’s zelf twee vrije dagen vaststellen, dat zijn meestal: 
– 19 maart: Dag van Sint Jozef
– 11 september: de nationale feestdag van Catalonië 
– 26 december: Día de San Esteban (ook in Catalonië)
– 29 maart: Witte donderdag
 
En de gemeenten voegen vaak nog een feestdag toe: de dag van de patroonheilige van een stad.
Kijk voor een duidelijk overzicht van regionale feestdagen per streek op deze pagina: http://www.espanje.nl/feestdagen-2019/
 
 
Bronnen: SpanjeVandaag, Spaanstalige Wereld, Espanje
0 thoughts on “10 Nationale Spaanse vrije dagen in 2019”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.